Dit weekend een regen van vallende sterren boven Eindhoven!

Dit weekend een regen van vallende sterren boven Eindhoven!
Hier kijk je dit weekend naar de vallende sterren
Deze sterrenwacht houdt zijn deuren op zaterdagavond tot middernacht open. Bezoekers kunnen door de Carl Zeiss-telescoop meekijken vanuit de gemotoriseerde aluminium koepel. Reserveren is niet nodig.

Voor wie meer over de sterren wil leren, organiseert Staatsbosbeheer samen met de Alkmaarse vereniging voor weer- en sterrenkunde Metius een speciale avond. Op zondagavond klimmen bezoekers naar de hoogste duin. De gidsen van Metius geven ter plaatse meer informatie. Bij slecht weer is er een binnenprogramma.

Sterrenwachtvoorzitter Alex Scholten geeft op vrijdag 10 augustus een voordracht in deze volkssterrenwacht. Hij legt dan uit dat deze vallende sterren niets met sterren te maken hebben, maar slechts stofdeeltjes zijn in ons eigen zonnestelsel. Ook laat hij zien wat er aan de zomerhemel zichtbaar is aan sterrenbeelden, nevels en andere interessante objecten.

Op zondagavond is er een waarneemavond op camping Klein Amerika. Liggend op een matras of veldbed bekijken bezoekers de sterrenhemel. Er zijn ook sterrenkijkers aanwezig om andere interessante objecten waar te nemen. Bezoekers wordt gevraagd zelf te denken aan warme kleding, een matje of bedje en wat eten en drinken.

Naar eigen zeggen maakt Cosmos Sterrenwacht in de nacht van zondag op maandag een echt feest van de vallende sterren. Dit doet de sterrenwacht met een multimediapresentatie over vallende sterren, een planetariumvoorstelling en waarnemingen met de grote telescoop. Ze raden bezoekers aan een ligstoel mee te nemen.

Bij voldoende animo gooit Sterrenwacht Halley zijn deuren open voor publiek. Van zondagavond tot maandagnacht is de sterrenhemel vanaf het dakterras of het pleintje voor de sterrenwacht goed te zien, mits het weer meezit. Bezoekers kunnen een ligstoel en eventueel een deken of slaapzak meenemen.

Op zondag organiseert de Jan Paagman Sterrenwacht een speciale publieksavond. Verwacht vanaf 21.00 uur een filmzaalpresentatie over meteoren door Matt Verhaegh. Daarna is het donker en kunnen bezoekers in het open veld bij helder weer de Perseïden waarnemen.

Bovenstaande tips zijn een selectie van de redactie van NU.nl. Ontbreekt een locatie of evenement? Vul het overzicht aan door een reactie achter te laten onder het artikel.

Het is augustus en dat betekent dat we de Perseïden weer mogen verwelkomen. De meteorenzwerm piekt volgende week maandag. Naar verwachting zijn er dan – bij goed weer – tientallen vallende sterren per uur te zien. Maar in aanloop naar die piek zijn de komende avonden al veel vallende sterren te bewonderen. Een goede reden om de blik eens naar boven te wenden!

Komeet We hebben de Perseïden – volgens sommigen de beste meteorenzwerm van het jaar – te danken aan komeet 109P/Swift-Tuttle. De komeet draait in 133 jaar tijd rond de zon heen en brengt daarbij ook een bezoek aan het binnenste deel van het zonnestelsel (de laatste keer was in 1992). Terwijl de komeet zich door de ruimte haast, laat deze een hoop stof achter. En in augustus beweegt de aarde door dat stof heen. De interactie tussen het stof en moleculen in de aardse atmosfeer resulteert in het vrijkomen van energie. En die energie zien wij in de vorm van lichtstreepjes, ook wel – een tikkie misleidend – ‘vallende sterren’ genoemd.

Vuurballen Dit jaar zijn tijdens de piek van de Perseïden – op maandag 13 augustus – tot wel 85 meteoren per uur te zien, aldus Hemel.waarnemen.com. Het is onder meer te danken aan het feit dat de maan dit jaar – in tegenstelling tot vorig jaar – niet stoort. Naast kleine lichtstreepjes trakteren de Perseïden ons ook regelmatig op vuurballen. Deze ontstaan doordat grotere brokstukken van de komeet de interactie aangaan met onze atmosfeer.

Wie de komende weken vallende sterren wil kijken, doet er goed aan een plek zonder al te veel lichtvervuiling op te zoeken en de blik op sterrenbeeld Perseus te richten. Dit is namelijk de radiant van de Perseïden: het punt aan de hemel waar de meteoren vandaan lijken te komen. Vergeet niet om je warm aan te kleden en..geniet!


Eindhoven at Twitter: